Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Anderledes gravsten udstillet i Sønderborg

En er formet som en bog, en anden ligner et løvblad og en tredje har en lille låge til et lys. På kirkegården ved Christianskirken i Sønderborg kan man fra den 29. august gå på opdagelse blandt 35 smukke, anderledes og opsigtsvækkende gravsten på en udstilling, som Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri står bag.

  
- Udstillingen skal udfordre vores syn på den klassiske gravsten. Men vi håber også, at den vil få de besøgende til at tale om, hvordan de vil mindes, når de går bort, siger formand for Stenhuggerlauget i Dansk Byggeri Ole Buchhave Grage.

På udstillingen kan man blandt andet se kuglerunde, bølgende og hjerteformede gravsten og sten med figurer og smukke ornamenter. Stenene er lavet af stenhuggere i samarbejde med en række kunstnere.

- En gravsten handler i bund og grund om at have et sted, hvor man kan mindes og sørge. Men den må også gerne være en fortælling om, hvem personen var. Derfor vil vi med gravstene i Sønderborg vise, hvad en stenhugger kan skabe af små historier og symboler, som kan være til glæde for de efterladte, siger Ole Buchhave Grage.

Hvordan vil du mindes?

Selv om man i dag kan få strøet sin aske til havs eller i en skov, så viser en undersøgelse fra Stenhuggerlauget, at over halvdelen af danskerne stadig mener, at en fysisk gravplads på en kirkegård er det bedste sted at mindes en afdød ven eller slægtning. Men selv om mange af os har en mening om, hvad der skal ske, når vi er borte, er det ikke altid, vi når at fortælle det til vores pårørende.

- Døden er ikke noget, vi er så gode til at snakke om. Derfor efterlades de pårørende nogle gange med en række beslutninger om gravstedet, som kan være svære at tage, når man er i sorg. Men forhåbentlig kan vi med vores udstilling få de besøgende til at tale om, hvordan de selv ønsker at blive mindet, siger formand for Stenhuggerlauget Ole Buchhave Grage.

Udstillingen kan ses på kirkegården ved Christianskirken i Sønderborg, hvor den er placeret i afdeling P, frem til august 2020.